Mina bästa tips för en lyckad tavelvägg

 

1. Välj en färgskala

En tavelvägg blir mer enhetlig om den har ett genomgående färgtema. Ovanför mitt skrivbord har jag t.ex. valt färgerna rost (och trä), rosa och grönt.

 

2. Blanda ramar i olika storlekar

Jag tycker att en tavelvägg blir mer levande och lekfull om man varierar storlekarna. En tavelvägg med lika stora ramar blir mer stram.

 

3. Häng tavlorna på olika höjd

Det beror såklart på tycke och smak, men jag gillar att hänga tavlorna på olika nivåer. Det gör också tavelväggen mer levande. Om jag hänger en större tavla på väggen så brukar jag t.ex. ta två mindre tavlor och hänga dem ovanpå varandra precis intill.

 

 

 

4. Lek med kontrasten mellan motiven

I min tavelvägg här ovanför har jag blandat två mörka motiv med tre ljusa. Jag har även satt en svart passepartout på en av de ljusa bilderna för att binda samman lite med de mörka motiven. Jag tycker att det blir väldigt fint och genomtänkt!

 

5.  Variera tavlor med och utan passepartout

Att använda passepartout på dina tavlor ger dig en luftigare tavelvägg, men det kan också bli lite tråkigt. Att variera med tavlor utan passepartout gör väggen mer levande.

 

6. Förhandsgranska tavelväggen digitalt först

Är du som jag osäker på vilka motiv som kommer passa bra ihop, så är det en bra idé att bygga upp tavelväggen digitalt först. Jag brukar använda mig av Photoshop, men du kan lika gärna använda ett program som Canva.

 

 

 

7. Häng upp någon enstaka bild utan ram

Jag tycker det är väldigt fint att låta vissa bilder hängas upp helt utan ram. Oftast hänger jag upp med hjälp av en klämma och andra gånger med häftmassa (akta tapeterna dock! Har bara använt häftmassa på målade väggar).

 

8. Häng andra saker än ramar på väggen

Jag fullkomligt ÄLSKAR att mixa tavlor med helt andra saker på mina tavelväggar. Jag hänger upp lampor, ljusstakar, kransar, vimplar och krokar. Och på krokarna hänger jag sedan saxar, snören, pappersornament (som vanligtvis brukar hänga i julgranen) och andra pyssliga ting.

 

9. Börja med mittentavlan/tavlorna och jobba dig ut på sidorna

Man kan planera en hel tavelvägg genom att lägga ut den på golvet, men jag gillar att wing'a det lite. Så jag börjar vanligtvis med att hänga upp en eller två tavlor i mitten ovanför en möbel (t.ex. skrivbordet, soffan eller en byrå). Sedan arbetar jag mig ut på sidorna med en ram i taget. Man får testa sig fram med olika :)

 

10. Låt någon tavla luta mot en bänkyta

Jag älskar att luta stora tavlor. Eftersom jag alltid gör mina tavelväggar ovanför en möbel så blir det också väldigt enkelt att luta en av tavlorna mot t.ex. ett skrivbord eller en byrå. Det gör att tavelväggen inte känns så stram, utan intrycket blir lite mer uppslängt, oplanerat och härligt!

 

Lycka till med din tavelvägg!
// Elin